2011 m. rugsėjo 21 d., trečiadienis

Plikyta tešla I


1,5 stiklinės vandens
3/4 stiklinės sviesto
225 g miltų
5-6 kiaušiniai
druska
Ruošdami tešlą pirmiausia puode užviriname vandenį, jame ištirpiname sviestą arba margariną, sudedame druską ir cukrų. Nuolat maišydami mediniu šaukštu ir nenukeldami nuo ugnies, įmaišome persijotus miltus. Kai tešla pasidaro gelsvos spalvos ir atšoka nuo puodo kraštų, jį nukeliame ir atšaldome maždaug iki 70° C.
Tuomet sukame masę ir po vieną įmušame kiaušinius, kuriais reguliuojame tešlos tirštumą. Jei tešla bus per tiršta, plikytiniai mažai išsipūs, o jei per skysta - bus sukritę. Per skystą tešlą pataisysime įmaišę tuo pačiu būdu pagamintos tirštesnes plikytinių tešlos.
Paruošta tešla turi būti rūgščios grietinės tirštumo. Konditeriniu švirkštu ar šaukštu ant gausiai sviestu pateptos skardos formuojame pyragėlius ar lakštus tortui. Tarp pyragėlių reikia pa-likti 8-10 mm tarpus, kad jie bekildami nesusiliestų. Lakštus tortui ar pagrindus pyragui galima iškepti įvairių formų (apskritimo, stačiakampio, trikampio ir kt.) bei dydžių. Juos formuoti reikia pradėti iš centro spirale, tarp tešlos juostelių paliekant 5-10 mm tarpus.
Plikytus gaminius apie 15-20 min. kepame 200-250° C temperatūroje, po to ugnį šiek tiek sumažiname.
Ar gaminiai iškepę, sprendžiame pagal jų lengvumą ir spalvą (tamsiai geltoną).
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą