2011 m. rugsėjo 21 d., trečiadienis

Aguonų šėlsmas

Reikės:
*450g aguonų;
*80g lazdyno riešutų;
*80g migdolų;
*9 kiaušinių;
*180g cukraus;
*70g džiūvėsėlių;
*70g manų kruopų;
*40ml citrinos sulčių;
*400g 35%rieb. grietinėlės;
*150g cukraus (grietinėlės padažui);
*sutirštinto karamelizuoto pieno (pvz, "Rududu").

Aguonas nuplikyti ir sumalti mėsmale bent du kartus.
Lazdynus pakepinti, o migdilus nulpikyti ir abiejų rūšių riešutus nulupti, o tada stambiai sukapoti.
Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų.
Į aguonas nuolat maišant dėti po vieną trynį ir po šaukštą cukraus kol jų nebeliks.
Riešutus ir citrinų sultis supilti į aguonų masę ir gerai išmaišyti.
Baltymus išplakti iki standžių putų. Tada po truputį atsargiai įmaišyti į aguonų masę, kartu beriant džiūvėsėlius ir manų kruopas.
Viską dar kartą gerai išmaišyti, pilti į formą ir kepti 180 C temperatūros orkaitėje apie valandą.
Tuo tarpu grietinėlę sumaišyti su cukrumi ir virti ant silpnos ugnies kol trečdalis nugaruos, tada atvėsinti iki 40 C.
Iškepusį pyragą šiek tiek atvėsinti, tada susmaigstyti šakute ar smeigtukais, užpilti grietinėlę ir dar pabadyti, kad geriau susigertų, tada kuriam laikui palikti.
Sutirštintą pieną pašildyti, kad būtų skystesnis ir užtepti ant pyrago.
Palikti bent 3-4 valandom, kad susigulėtų ir sutvirtėtų.
Skaniausias kitą dieną arba po poros dienų.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą