2011 m. lapkričio 9 d., trečiadienis

Risotto ( arba ka uzmaciau viesbucio virtuveje )

4 asmenims
1 litras vištienos arba daržovių sultinio
3-4 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus
2 skiltelės kapoto česnako
2 smulkiai kubeliais pjaustyti svogūnai
½ smulkiai kubeliais pjaustyta saliero galva
250 gr ryžių
100 ml sauso/saldaus balto vyno arba vermuto
100 ml virinto vandens
2 arb. šaukšteliai sviesto
Kapotų petražolių
Užkaiskite vištienos sultinį iki virimo ir išjunkite.
Į įkaitusią keptuvę supilkite aliejų. Jam įkaitus sudėkite svogūnus ir česnaką. Apkepkite, kol svogūnas taps permatomas – apie 3-5 minutes. Sudėkite pjaustytą salierą, įpilkite 100 ml virinto vandens, uždenkite dangčiu ir troškinkite, kol salierai taps minkšti, o vanduo išgaruos – apie 5-7 minutes.
Ateina svarbiausias gaminimo momentas. Nuo šiol apie 20 minučių risotto reikės pastovaus dėmesio. Bet jis vertas to laiko. Nuimkite dangtį, padidinkite ugnį ir išgarinkite vandens likučius. Sudėkite ryžius ir viską išmaišykite. Ryžius kepkite, kol jie taps permatomi – apie 2-3 minutes. Kai kurie jų gali sutrūkti. Svarbu, kad ryžiai nepakeistų spalvos, todėl juos pastoviai maišykite. Šio proceso metu ryžiai į save sugeria visą svogūnų/česnako/saliero aromatą.
Kai ryžiai tapo permatomi, supilkite vyną arba vermutą. Šioje vietoje siūlau eksperimentuoti. Patiekalui tinka bet kuris kokybiškas baltas sausas/saldus vynas ar vermutas. Kiekvienas iš jų suteikia risotto vis kitokį skonio niuansą. Leiskite vynui išgaruoti ir įpilkite 3-4 samčius karšto sultinio. Išmaišykite. Sumažinkite ugnį. Nuo šio momento ryžius reikia maišyti kas 2-3 minutes pastoviai įpilant sultinio, kad juos apsemtų. Naują sultinio samtį stenkitės pilti tik kai prieš tai buvęs susigėrė į ryžius. Tai truks apie 15 minučių. Pildami sultinį po truputį dėkite druskos/pipirų pagal skonį.
Paragaukite. Pagaminto risotto ryžiai turi būti šiek tiek gerokai šlapi nuo sultinio ir truputį kietoki (panašiai, kaip al dente pasta).
Kai patiekalas pagamintas, į lėkštės dugną įdėkite 1 arb. šaukštelį sviesto, sudėkite risotto, užtarkuokite sūrio ir užberkite petražolių. Viską išmaišykite. Dievų maistas pagamintas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą